Welkom op mijn blog gitaarbouwen. In mijn blog zal ik stapsgewijs uitleggen hoe je een custom-made gitaar kunt bouwen. Tips, tricks, houtsoorten, pick-ups, elektronica en het spuiten van de gitaar zullen aan bod komen, maar ook bijzondere vintage bouw van gitaren zal in de loop van de tijd zijn aandacht krijgen.
Ik bouw nu bijna 3 jaar gitaren, uiteraard met vallen en opstaan, gitaarbouw is een hobby van mij en dat zal het ook blijven het is nl. moeilijk om hiervan te kunnen leven daarom zijn er ook zo weinig gitaarbouwers in Nederland. Mijn doel is om iedereen die geïnteresseerd is om zelf een gitaar te bouwen te helpen bij het maken van een gitaar en alles wat erbij komt kijken. Omdat natuurlijk voor vele zaken het wiel al uitgevonden is, zal ik jullie voorzien van links naar You-tube ed waar je echt wat aan hebt.
Allereerst moet je jezelf natuurlijk de vraag stellen wat voor soort gitaar je wilt bouwen? Een solid, semi hollow of volledige hollow gitaar?
In mijn blog zal ik starten met een solid gitaar omdat dit de meest eenvoudige gitaar is om zelf te bouwen. Later zullen we ook een semi-hollow behandelen.
Uiteraard kun je ook een bouwpakket kopen en met wat lijm- en schroefwerk is relatief eenvoudig een gitaar in elkaar te zetten.
Maar wat is er nu leuker dan zelf een houtsoort en een vorm te kiezen en dan aan je vrienden te vertellen dat je dit zelf hebt ontworpen en gebouwd.
In wezen bestaat de gitaar uit 2 onderdelen: de body en de hals (en natuurlijk wat onderdelen zoals elektronica, pick-ups, brug, stemmechanieken e.t.c.).
De body maak ik zelf. Hierover vertel ik in latere blogs meer. Ik heb inmiddels diverse houtsoorten en modellen gebruikt. Kijk hiervoor op deze website onder “custom made gitaren“.
De hals is een verhaal apart; dit is geen klus voor beginnende gitaarbouwers en als je dit toch zelf wilt doen kost het je hoogstwaarschijnlijk zeer veel tijd. De meeste gitaarbouwers besteden dit uit of kopen een hals in. Daarom laat ik dit liever aan de specialisten over. Een hals kost al gauw 200 Euro, dat wel. Je hebt eventueel vanaf ongeveer 50 Euro ook een prima hals die gebouwd wordt in China. Let wel op als je zelf op zoek gaat, niet alle Chinese aanbieders zijn kwalitatief even betrouwbaar. Ik heb zelf gelukkig goede ervaringen tot nu toe. Je kunt de hals natuurlijk zelf spuiten en afwerken naar eigen inzicht. Een eigen logo is ook een leuke toevoeging.
In het volgende blog gaan we in op de houtsoorten die er zijn.