Gibson Les Paul 50’s sound

 

 

Wat de (standaard) toonregelaar op je gitaar doet, is bepaalde toonfrequenties doorlaten terwijl andere toonfrequenties juist gedempt worden, waardoor het geluid donkerder wordt. Dit gebeurt middels een condensator (ook wel elco of capacitor genoemd) op de potmeter van de toonregelaar. De algemene en veel beschreven regel is, dat voor single coils (o.a. Stratocaster/Telecaster) een 0.047 µF (µF= microfarat ) tooncondensator wordt gebruikt als standaard en voor humbuckers is een 0.022 µF tooncondensator de standaard norm. Echter, veel spelers vinden hun klank te levenloos worden als de toonregelaar is dichtgedraaid. Een oplossing hiervoor is simpelweg de tooncondensator vervangen door een andere.

Je hebt stevig geïnvesteerd in een nieuwe of 2e hands Gibson Les Paul. Misschien heb je er al andere pick-ups in gezet maar het geluid is nog steeds niet dat geluid dat ze in de jaren 50 wisten te bereiken. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat je gitaar moderne elektronica bevat.

 

‘Standaard’ Les Paul wiring

Les Paul bedrading/elektronica

In bijna alle Gibson modellen zit tegenwoordig standaard elektronica omdat de oude elektronica niet meer gemaakt wordt. Vaak wordt er ook goedkope potmeters en bedrading toegepast om de kosten te drukken.

Dit verschil heeft te maken dat in de jaren 50 elektronica op een andere manier gemaakt werd. Het verschil zit in het feit dat ouderwetse condensators in papier werden gedrenkt met olie. De moderne hedendaagse condensatoren worden nu gemaakt van keramiek of polyester. Hieronder een opmerking hierover van een technisch specialist van een bekende gitarist:

 

 

Paper in oil capacitors that sound, well… simply fantastic.

Unlike ceramic or polyester capacitors, which tend to sound either too harsh or too muffled, these capacitors sound smooth and  full, retaining top end clarity over the full sweep of the tone pot; they will breathe new life into your tone knobs, giving you incredibly musical sounds all the way from ten through to zero.

 

De condensatoren (ook wel Elco of capacitator genoemd) die vroeger gebruikt werden voor de klank regeling in een gitaar worden in Europa en Amerika voor zover ik weet niet meer gemaakt.

Dus wil je terug naar de jaren 50 qua klank kan ik je misschien wel helpen om dat geluid van vroeger uit je gitaar te krijgen. Wil je weten wat de toonregeling in je gitaar doet en hoe het werkt dan kan je in mijn blog “Hoe verbeter je de klank van je gitaar?” lezen.

Door middel van enig onderzoek ben ik erachter gekomen dat er nog bedrijfjes bestaan voornamelijk in de Oostblok die nog elektronica fabriceren zoals die werden gemaakt in de jaren 50. In dit geval zijn dit de condensatoren. Vintage gemaakte potmeters zijn nog wel te verkrijgen in Europa.

Hieronder uitleg over hoe je dit in stappen zelf kunt doen:

Benodigde materialen:

  1. De gewenste condensator(s) ter vervanging van de oude;
  2. Soldeerbout met scherpe punt (leen er anders een van een vriend of kennis);
  3. Soldeertin liefst 0,7 mm met en loodgehalte van 60/40.
  4. Nieuwe Vintage Potmeters;
  5. Condensatoren bij voldoende belangstelling via mijn site verkrijgbaar (lees hieronder)

Ik beschrijf de situatie wanneer je alleen de condensatoren wilt vervangen!

Stap 1:

Schroef de beschermplaats los waaronder zich de toonknop(pen) bevind.

Bij Gibson Les Paul  is dit te vinden aan de achterkant;

Gibson wiring / bedrading

 

 

 

 

 

 

 

Gibson (gele condensators) 0,022 uF

 

Stap 2:

Zoek nu bij de “tone” knoppen de condensators op en soldeer deze los van de potmeter (potmeter is je draaikop voor de “tone”).

Stap 3:

Soldeer de gewenste condensator terug op de pot en voeg indien gewenst extra soldeertin toe, controleer of de condensator als de soldeerverbinding is afgekoeld en of deze goed vastzit.

Tip:

Mocht er teveel soldeertin achterblijven op de pot (voordat je de nieuwe condensator erop soldeert) probeer deze dan te verwijderen. Er is ook tin verwijder materiaal te koop indien nodig.

Mocht je ook de potmeters willen vervangen dan is het verstandig deze ook opnieuw te voorzien van de juiste bedrading, wat meer werk maar dan is ook alles optimaal.

Hieronder de benodigde materialen en schema’s:

4x CTS potmeters:

https://www.vintageguitartrader.nl/shop-gitaren-versterkers/vipots-550k-long-shaft/

Vintage katoen draad:

https://www.voxhumanawebstore.nl/nl/katoen-cloth-wire-kit-wit-zwart.html

 

Indien er voldoende belangstelling voor de condensators kan ik ze wel inkopen echter ik heb wel 5 geïnteresseerden nodig om uit de kosten te komen. Laat even weten via info@vrmguitars.nl of je belangstelling hebt dan laat ik je zo snel mogelijk weten of ik ze kan inkopen.